Středočeská pálenice a moštárna

Pravidla moštárny a pálenice

Děkujeme všem za návštěvu naší provozovny. Obzvlášť děkujeme těm zákazníkům, kteří se chovali opravdu uznale a s pochopením. Na rozdíl od některých, kteří se chovaly k zaměstnancům jako kdyby to že pracují v drobných službách byly sluhové nebo sloužící. Je k zamyšlení jestli je vůbec vhodné se takovým zákazníkům věnovat. Těch slušných je určitě víc a těm je snadné se věnovat. Práce v moštárně je opravdu hodně náročná jak fyzicky tak i psychicky. Obsluha moštárny je znalá kvality ovoce a pokud uzná že dodávané ovoce je nekvalitní respektujte toto rozhodnutí. Vznikají pak zbytečné emoce projevy arogance slovní přestřelky a nakonec nespokojenost obou stran, jak zákazník tak zaměstnanec. Obsluha moštárny má letité skušenosti dříve než se zde rozjela tato moštárna dávno jsme pracovali v moštárně a pálenici v jiném kraji. Chápu že zákazník má zájem své ovoce nějakým způsobem zúročit ale prosím vás nesnažte se přesvědčovat obsluhu moštárny že vaše ovoce je SLAĎOUČKÉ a DOBROUČKÉ a je vlastně to nejlepší na celém světě. Tak jak probíhala letošní sezona je tak zvláštní že nemá pamětníka. Jablka moučnaté už na stromě tak že jestli byly trhané nebo spadané bylo úplně jedno. Švestky červené jako třešně kvalita mizerná byly dobré tak na marmeládu. Pro pálenici aceton ale byly opět SLAĎOUČKÉ a DOBROUČKÉ. A ovoce moučnaté opravdu nelze zpracovat. Respektujte pravidla moštárny pokud chcete prosazovat svá pravidla tak sem nejezděte to bude lepší než se tady hádat a zbytečně uvádět do stresu zaměstnance. A ještě jedna neomluvitelná záležitost. Zákazník nemá pro svůj mošt dostatečný počet nádob tudíž se vše zastaví a čeká se jestli si něco sežene. Následuje nekonečné telefonování jestli má doma něco Máňa nebo Fráňa a kolik, pak další čekání jestli může přijet nebo zrovna nemá čas. Výtěžnost moštu z ovoce je zpravidla 55 – 60 % tedy ze sto kilo ovoce 55 – 60 litrů moštu jsou to jednoduché počty. Tato výtěžnost je ovlivněna samozřejmě kvalitou ovoce tak že zde uvedené skutečnosti nejsou stoprocentní podmínkou. Dostatečný počet nádob je žádoucí, protože je lepší vézt domů jednu nebo dvě nádoby prázdné než zastavit moštárnu a nechat čekat další zákazníky. Kteří jsou právem nevrlí. Jedna malá rada na závěr buďte veselí a milí vaše okolí vám to určitě z radostí vrátí.

Ještě něco málo k pálenici.

Po zkušenostech z letošní sezony, jsem nucen přistoupit k některým nepopulárním opatřením. Vůbec mě to netěší a dost mě vadí že buď z nevědomosti nebo z jiných pohnutek se snaží někteří podotýkám někteří, zákazníci podvádět. Přijdou z požadavkem vypálit jejich kvas. No na tom není nic divného no ale ouha, o svém kvasu neví vůbec nic. Je to vlastně takový kvas nekvas o kterém se nic neví a jen se čeká co s toho bude. Ale to je věc každého zvlášť. Ale pro příští sezonu jsem se rozhodl a budu na tom trvat i když vím že se to líbit nebude. Přijmu kvas a to pouze v množství sto padesát litrů což je minimální množství, maximum je dvě sta. Tedy 150 – 200 litrů. Menší množství sem vůbec nevozte byla by to zbytečná cesta. Má to svoje opodstatnění. Stejně jako loni jsem vzal kvasy z ulice dvacet litrů a čtyřicet a další malé množství od několika zákazníků. Dopadlo to tak že jsem sháněl ovoce, protože někdo měl kvas špatný a pálení dopadlo tak že šlo do kanálu. A mě zůstalo jen shánět náhrady. V takovém případě totiž není na koho ukázat ve smyslu tvůj kvas byl špatný a teď se domluv s poškozenými. Všichni budou tvrdit že měli kvas v pořádku. Tak konec, rozhodl jsem se že když nejsem tady žádná seznamka tak nebudu nikoho dávat dohromady. Sežeňte si své bratry v kvasu a až bude dost na kotel tak přijďte. S radostí uděláme pálenku a pokud půjde výrobek do kanálu tak se podělíte o platby.

Přeji všem v novém roce 2019 hodně zdraví, klidu a úspěchu při zakládání kvasu na pálenku. A Vy, kteří budete zakládat svůj kvas nedejte na pivní kecy, jsou k ničemu.  

Pálenice, kvas, slivovice, meruňka, Sedlčany, Dobříš, pěstitelská pálenice, Příbram, pálenice Středočeský kraj, nejlepší pálenice, mošt, moštárna, co s jablky, sterilizace, mošt v krabici, mošt bez chemie, mošt bez konzervantů, hruškovice, dobrá slivovice, Petrovice, Sedlec- Prčice,  pálenice Praha, pálenice Benešov, Písek, Tábor